Logo Van CLAW Advocaten Kantoor Roosdaal

Nieuws.




Winterse valpartijen: juridische aspecten van aansprakelijkheid.

Gepost 19 januari 2024 door Ramakers Zoë.

Een betoverend wit sneeuwtapijt brengt niet alleen esthetische vreugde met zich mee, maar kan ook leiden tot onaangename situaties, waaronder pijnlijke valpartijen. De verantwoordelijkheid voor sneeuw en ijs voor je eigen deur is niet alleen een kwestie van wettelijke naleving, maar kan ook leiden tot aansprakelijkheid als nalatigheid resulteert in ongevallen.

Wat zijn nu eigenlijk de regels omtrent aansprakelijkheid wanneer het gaat om sneeuw en ijs op jouw oprit? Kan je verantwoordelijk worden gehouden als iemand voor jouw deur uitglijdt? En welke stappen moet je ondernemen wanneer je zelf aansprakelijk wordt gesteld, of als slachtoffer een vergoeding wilt eisen?

De verplichting om de sneeuw voor je deur te verwijderen staat buiten kijf. In de meeste steden en gemeenten is het zelfs opgenomen in het politiereglement dat elke burger verplicht is om de stoep voor zijn eigen woning ijs- en sneeuwvrij te houden. Het niet nakomen van deze verplichting kan resulteren in een GAS-boete, die kan oplopen tot €350.

Zelfs zonder een boete loop je het risico om aansprakelijk te worden gesteld. Als iemand voor jouw deur uitglijdt omdat je nalatig bent geweest in het verwijderen van sneeuw of het strooien van zout, bestaat de kans dat je hiervoor aansprakelijk wordt gesteld. Het Burgerlijk Wetboek stelt namelijk dat degene die door zijn schuld schade veroorzaakt aan een ander, verplicht is deze schade te vergoeden.

Stel, je bent zelf uitgegleden en hebt schade opgelopen. Het is van essentieel belang om aan te tonen dat de verantwoordelijke voor het onderhoud een fout of nalatigheid heeft begaan. Dit kan de wegbeheerder, de bewoner van het huis of de uitbater van een winkel zijn. Je moet niet alleen bewijzen dat er geen adequate voorzorgsmaatregelen zijn genomen, maar ook aantonen dat je zelf geen onnodige risico's hebt genomen.

Om de aansprakelijkheid te kunnen vaststellen, deelt CLAW Advocaten kantoor enkele waardevolle richtlijnen voor het vergaren van bewijsmateriaal:
1. Schakel de politie in voor noodzakelijke vaststellingen en vraag om de opstelling van een Proces-Verbaal.
2. Benader getuigen en registreer hun gegevens.
3. Maak gedetailleerde foto's van zowel de locatie als eventueel beschadigde goederen.
4. Bewaar zorgvuldig de beschadigde goederen en documenteer aankoop- en/of herstellingsbewijzen.
5. Laat eventuele verwondingen onmiddellijk vaststellen door een arts.

Het is raadzaam om direct contact op te nemen met jouw verzekeringsmakelaar. In het geval van aansprakelijkstelling zal jouw familiale verzekering hoogstwaarschijnlijk tussenkomen en de schade aan het slachtoffer vergoeden. Als je zelf ten val bent gekomen, kan jouw makelaar onderzoeken of je een rechtsbijstandsverzekering hebt afgesloten. In dat geval dekt de rechtsbijstandsverzekeraar de kosten van een advocaat voor het indienen van een schadevergoeding tegen de aansprakelijke partij.




Keer terug naar het nieuws overzicht.