Nieuws.
Schade door slechte toestand van de weg.
Gepost 20 april 2023 door Ramakers Zoë.
U heeft het misschien recent in de media zien verschijnen: Tom Waes kwam zwaar ten val nadat hij met de fiets in de tramsporen bleef haken. Hij brak hierdoor maar liefst vier ribben en een sleutelbeen. Fake nieuws, zo bleek later. Hij kwam ten val, maar niet door tramsporen. Hoe dan ook blijken tramsporen een waar gevaar voor fietsers.
De meeste studenten zullen hierover kunnen meespreken: fietsen in de drukke binnenstad van bijvoorbeeld Gent, Antwerpen of Brussel in combinatie met een wirwar van tramsporen kan levensgevaarlijk zijn. Recent onderzoek wees uit dat er in de Gentse binnenstad enorm veel fietsongevallen gebeuren. Helaas heeft men vandaag de dag nog steeds geen oplossing gevonden voor deze problematiek. Ondertussen blijven de ongevallen zich opstapelen met soms ernstige lichamelijke letsels tot gevolg.
Wat met de financiële gevolgen van een dergelijk ongeval: materiële schade (bv. fiets), de factuur voor medische verzorging, de financiële gevolgen van een eventuele arbeidsongeschiktheid...? Kan u hiervoor iemand aanspreken, zo ja: wie?
De gemeente is op grond van artikel 135 van de Gemeentewet verplicht om te zorgen voor veilige wegen. De gemeente heeft immers een zogenaamde algemene politionele bevoegdheid, wat ook betekent dat zij ieder abnormaal gevaar dat de redelijke verwachting van de weggebruikers kan beschamen, moet voorkomen door gepaste maatregelen te nemen.
Anderzijds dient ook gekeken te worden naar de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn. Het besluit van 14 mei 2004 van de Vlaamse Regering betreffende de exploitatie en de tarieven van de Vlaamse Vervoersmaatschappij bepaalt immers dat onder meer de aanleg en het onderhoud van de spoorbedding en de sporen ten laste worden gelegd van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn.
U zal evenwel als slachtoffer dienen aan te tonen dat uw ongeval te wijten is aan slecht onderhoud van de weg dan wel het spoor of de spoorbedding.
Is het ongeval met andere woorden te wijten aan uw eigen fout door bijvoorbeeld met de fiets te blijven haken in een tramspoor, dan zal u uw schade niet kunnen verhalen op de gemeente of de Vlaamse Vervoersmaatschappij.
Kortom: wanneer u daarentegen kan aantonen dat uw ongeval te wijten was aan een slecht onderhoud van het wegdek of slecht onderhoud van de sporen waardoor u ten val kwam, dan komt uw schade wel degelijk in aanmerking voor vergoeding.
Raadpleeg uw advocaat teneinde u bij te staan in deze procedure.